Културни новини

Концерт „Билет срещу книга” | 2019-09-13

Иван Богданов

Концерта ще се проведе на 23 Октомври 2019 година от 18:30 ч. с участието на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени” в двора на СУ „Христо Г.Данов” на ул. "Ален Мак"№1 в град Пловдив, а при лошо време в зала „Колодрума” на бул. „Найчо Цанов“ 678. Проектът се реализира, както в интерес на децата с цел запознаване със съвременните български детски автори, така и в подкрепа и насърчаване на четенето, отговорното отглеждане и израстване на децата, повишаване на тяхната езикова и речева култура и образование чрез средствата на най-предпочитания и разпознаваем за тях способ чрез препочитаната от тях музика и изпълнители, както и личния пример в лицето на музикантите.



ГОДИШЕН КОНКУРС ЗА НАГРАДАТА ЗА ПРЕВОД "КРЪСТАН ДЯНКОВ", 2019 | 2019-09-12

Фондация "Елизабет Костова"

Наградата "Кръстан Дянков" на Фондация "Елизабет Костова" се връчва за превод от английски на български език на съвременен роман с висока литературна стойност. Оригиналът трябва да е издаден след 1980 г., а преводът на български език между 1 януари 2018 г. и 28 октомври 2019 г. Наградата "Кръстан Дянков" е в размер на 3 000 лева. 



Национална награда за поезия „Иван Николов“ 2019 | 2019-09-05

Иван Богданов

За 23-ти път Издателство „Жанет 45“ ще връчи годишната Национална награда за поезия „Иван Николов“. 

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 от Издателство „Жанет 45“. Пръв неин носител е поетът Христо Фотев. Това е частна инициатива, необвързана с държавните институции и спонсорирана единствено от издателство „Жанет 45“. Целта е да бъде подкрепена съвременната българска поезия и литература



Проверка на грамотността и богата културна програма са част от „Алея на книгата“ - София | 2019-09-05

Асоциация "Българска книга"

След като успешно премина през градовете Варна и Пловдив, най-голямото пътуващо книжно изложение на открито „Алея на книгата” пристига в София на 10-ти септември (вторник) за своето седмо издание. Мястото на срещата на приятелите на книгите и четенето с белите шатри е обичайната - пешеходната част на бул. „Витоша”, между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Узунджовска”. Тази година обаче броят участници е рекорден за изложението - в него ще се включат над 70 от водещите български издателства и книгоразпространители, разположени в 23 шатри. „Алея на книгата” ще продължи до неделя, 15-ти септември включително с работно време всеки ден от 10:00 до 20:00 ч.



"Десант на книгата в Русе" | 2019-09-04

Иван Богданов

Клуб „Мечтание“ и има удоволствието да Ви покани на първия по рода си „Десант на книгата“ организиран в гр. Русе.

Събитието ще се проведе на 6 - 7 септември 2019г. във Военен клуб – гр. Русе.

„Десант на книгата“ цели да представи пред широката публика новите заглавия на 2019 година, както и съвременни български автори. 



Какво се вижда от ръба на света? | 2013-10-19

Илияна Делева

Книжарница Хеликон е добро място за представяне на книги, но днес е тясна да побере желаещите да видят на живо Румяна Симова, да си вземат автограф върху личен екземпляр на романа „Дневникът на една брюнетка" и стихосбирката „На ръба на света" или и на двете. Така е, защото много са четящите в интернет пространството, които познават и обичат авторката с псевдоним „осичката". Някои са пропътували километри за да дойдат до София за случая. Други ще го направят при следващите представяния в градовете Русе на 28.10 в книжарница Хеликон, Варна на 29.10 в галерия Арт Маркони и Пловдив на 9.11 в галерия Трак Арт.



Студентът по журналистика Иван Русланов издаде романа си "Черният ангел" | 2012-12-25

Яница Маринова

Преди година "Новата журналистика" те срещна за първи път с младия и талантлив Иван Русланов. Тогава той спечели конкурс на издателство "Буквите" - "Търся издател". След упорит труд, редакция и вяра, дебютният роман на автора е вече на книжният пазар.



РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „В ПОЛИТЕ НА ВИТОША" 2012 г. | 2012-05-30

456 автори с над 1200 стихотворения се включиха в шестото издание на Националния конкурс за поезия „В полите на Витоша", организиран от Столична община. 

На заключително заседание журито в състав: председател - Иван Гранитски и членове - Маргарита Петкова, Димитрина Кюркчиева, Галина Бежанска и Михаил Белчев определи победителите



Победители в VІ Национален литературен конкурс „Хермес" за първа книга | 2012-05-16

Иван Вълева



Награди в пети международен конкурс Белоцветните вишни | 2012-05-02

ПЕТИ ПРАЗНИЦИ НА ЦЪФНАЛИТЕ ВИШНИ КАЗАНЛЪК 2012

„ВИШНЕВ ЦВЯТ-ДЪХ НА ПРОБУЖДАНЕ"

СДРУЖЕНИЕ „ВИШНЕВ ЦВЯТ"- КАЗАНЛЪК

 

МЕЖДУНАРОДЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС „БЕЛОЦВЕТНИТЕ ВИШНИ"

Журито, председателствано от поета ТАНЬО КЛИСУРОВ,

присъди следните награди:



На Велики вторник в Люлин | 2012-04-17

Илиана Делева

Започна страстната седмица. Поезията е страдание. Вероятно това идеше да ни покаже поредната среща на Литературен салон в Културен център „Люлин". Но това е страдание сладко, защото от болката на поезията се ражда красота.



Творческият Фонд "Буквите" с две нови заглавия на книжния пазар | 2011-10-14

Нели Господинова /nellnokia/

 Две книги дари Творческият фонд "Буквите" на своите читатели: поетичната стихосбирка на Ренета-Елизабет Бакалова "Елиза, но не по Бетовен" и "Кутра" (истории от накрай света) - сборник разкази на Иван Вакрилов. Книгите са дебютни, което само по себе си е истинско събитие днес.



Поезията като мисия | 2011-03-04

Илияна Делева



Рожден ден на Валери Еличов и премиера на „Балийски дневник" | 2011-03-03

Тони Тодорова

На 01.03.2011 г., в бар "Грууви" Валери Еличов представи "Балийски дневник" на бургаската публика. Стиховете му звучат за пръв път официално след завръщането му от островите (само преди броени дни). Датата първи март също не е случайна - Валери отбеляза с това събитие 54-тия си рожден ден.



Когато Господ ходеше по земята... | 2011-03-02

Светлана Йонкова



Вечерта на Стиховея | 2011-01-23

Илияна Делева

СГНР - чете се „С Гео на Редута" (каквото и да означава това), организира поетично четене, за което читалище „Николай Хайтов" отваря вратите си и пълни залата си. Причината да дойдат хора от всички краища на града (и от различни литературни дружинки), разбира се е човекът на сцената - приет от всички, обичан и уважаван - Райчо Русев - Райсъна. Поводът - новата му книга „Стиховей", издадена от Фондация „Буквите". Катедрата на сцената говори за нещо тежко, класически старинно, малко снобско. Може би затова никой не застава точно зад нея - за да не се скрие.



В Люлин почти на края на града | 2010-10-25

Илиана Делева

Люлин - все на запад, почти на края на града. Но там не може да е скучно, защото в „пломбата" между два блока има истински културен живот. През деня се събират деца в различните клубове, а вечер...



Детски пленер „Безопасността на пътя през окото на детето" | 2010-08-22

Лариса Ангелова

Сякаш вече всичко е казано за безопасното движение по пътищата. А има какво още да се направи, не само защото поколенията се сменят или нещо незначително от закона за движението. Всъщност законът на пътя е само един - пази детето, пази този до себе си, пази всички участници в движението, ако не си сигурен че можеш или не си в състояние да шофираш - не сядай зад волана! Това не са само призиви. Не са изтъркани фрази. Винаги има някой, който спасява един живот - твоя, моя, нечий друг. И този някой трябва да бъдем самите ние. А когато този живот е на дете? Трябва ли да не мислим за чуждите деца и да се свиваме в собствената си болка, защото нещастието ни е сполетяло на пътя? Не. Децата са нашето богатство. Наш дълг е да ги научим да се чувстват защитени на пътя. Длъжни сме да ги опазим, без значение чие е детето.



Бяла поезия в бяло лято | 2010-08-15

Татяна Йотова

 Бялото лято... Какво ли не замисля човек на прага му? Но най-вълшебни мигове преживяваш, ако не си подготвял сценарий. Поканата дойде колкото неочаквана, толкова и провокативна. Балкански фестивал на поезията в град Корча. Организатор е големият албански поет Скендер Руси. Как да не тръгнеш?! Познавах Албания само от детството: в една детска игра на карти имаше изображения на национални мъжки и женски облекла. Запомних албанката с нейната екзотична нестандартност, вплела в дрехата си ориенталски дух и маниер.



„По рюмочку" для Высоцкого. 30 години от смъртта на Володя | 2010-07-26

Нели Господинова /nellnokia/

В малко закътано заведение на софийската улица Жулио Кюри, съвсем нетрадиционно и спонтанно Фондация „Буквите": издатели, поети и писатели, съвместно със своите гости  от А.Р.И.З.7  (Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите), Кръгът „Поети с китари" и почитатели,  отбелязаха 30-годишнината от смъртта на великия поет, артист, музикант, певец и човек Владимир Висоцки.