Разказвачи на книги


Любовта има много имена - за книгата "Имената имат дом"

Божидарка Божинова | 2020-11-10

Любовта има много имена. Тя идва неочаквано и носи красота и болка. Не всеки има щастието да я разпознае. И не всеки има къде да я приюти. Но има хора, които се раждат с очи в душата си – очи за красотата в света. Именно такъв човек е Веселина Иванова – авторката на тази книга. Тя открива любовта в хората, в шепота на морето, в огнените залези, в ромона на планинските ручеи, в детските спомени... Красота има дори в тъгата и в самотата, с които също се срещаме в стихосбирката.

Авторката пресъздава емоциите на героите си под формата на акростихове, подредени по азбучен ред. Всяка буква от азбуката намира своето място на белия лист, въплътена в звучни и красиви български имена. Усещанията се преливат едно в друго, докато началните букви на имената следват своя азбучен ред. Това е своеобразен и уникален  подход към създаването на пъстрия поетичен свят на авторката. "Хипермерност" - роман в нашата и други Вселени

Юлия Желязкова | 2020-10-08

Персонажите в романа са въвлечени в идеологията си, непрестанния устрем към напредък, себедоказване, но също така в междуличностни страсти, спомени и сантименти. 

Авторът описва един възможен антиутопичен сценарий, отразяващ не толкова бушуващите пристрастия, а случващото се през една много по-непреходна гледна точка - хуманитарната. 

Живеем в странно време, в което технологиите се развиват изключително бързо и ни поставят в уникално положение в цикъла на нашата цивилизация. В рамките на един човешки живот, генезисът ни преминава от пейзажите с рало и каруци до полети в Космоса. Дали човечеството морално е подготвено за новите възможности, предоставени му от технологиите? На фона на научния подем, изненадващо трудно е обединението на хората в името на всеобщия просперитет. Този и други морални казуси са част от скелето, около което авторът изгражда както историческа равносметка, така и поглед към проблемите на Свъремието ни и евентуалното им разрешаване.

 

Глобалната информация, която ни залива, не е отменила апетита на властимащите, които бързо се учат да се възползват от нея. Жива е обаче и жаждата на средностатистическия човек за щастие и победи на доброто. 

Застъпил теории като тази на многомерната Вселена, "Хипермерност" ни отнася към бъдещата 2080 година, когато човешките клонинги вече са факт. С изключително въображение и логика, авторът ни разкрива една пълнокръвна картина, реалност, изпъстрена с природни катаклизми, борби за надмощие и влияние. Както в масов, така и в индивидуален аспект. Самотата (не) спи на възглавницата ми

Стефан Кръстев | 2020-04-21

Толкова сложно ли е? Изглежда не е, защото това, което търси героят е най-често срещаното в живота. Най-познато е и на най-обикновените хора, но...Най-малко оценено, защото почти никой не осъзнава това щастие; щастието, което и малко незаслужено има.

Толкова просто ли е? Изглежда не е, защото най-често това щастие търсят обикновено хора и герои с много качества; хора, които в очите на по-обикновените са необикновени, но в действителност, най-често доста по-печални от тях.

Както в „Или-или” на Киркегор втората част е на етика. И лично, най-вече от статуси на автора във фейсбук бях настроен, че ще прочета роман с хепи-енд, но краят не е точно хепи-енд. Краят не е печален както в първата книга, но не е и точно щастлив, ако не приемем, че щастието е въпрос единствено на осъзнаване.В дебрите на любовта

Детелина Симеонова | 2020-02-07

Първата ми мисъл, когато отворих книгата, е, че точно сега е моментът за нея. За мен, разбира се. Всеки си има минути за размисъл, минути за тъга и минути за радост. Времето е относително и за всеки се движи в различен ритъм, и понякога имаме нужда от точно такова четиво.

Това е книга, която ни дава една изстрадана гледна точка на куп житейски проблеми. В основата на които е любовта в различните ѝ  форми или липсата ѝ. Авторът споделя, че не е професионалист и че единственото му желание е да помогне на всички с подобни грижи, като разкаже как е спасил себе си. „Сивият град“ – Калина Иванова

Иван Янакиев | 2019-11-08

Опасността приближава. Опасността е тук! С всеки дъх, който си поемате, с всяко чувство, което потискате, с всяка секунда, в която нехаете, сянката на сивотата пада все по-тежко върху вас. Докато един ден нейното було не закрие небосвода и цветовете на света не изчезнат! 

„Сивият град“ не е книга за всеки. Това не е празнодумна кримка, с която човек може да се развлича на плажа. Вътре няма ромеовци и жулиети, нито секс или еротика. Ако читателят се хлъзне по повърхността ѝ и приеме, че това е поредният дистопичен роман, който се опитва да отхвърли лошото у човека, то той ще сгреши непоправимо. „Сивият град“ е провокативна история за свободата, илюзиите и любовта, която поставя своята авторка редом с големите имена на Оруел, Хъксли, а защо не и със самия Томас Мор.Моята надежда, Надежда от Катeрина Добрева

Десислава Игнатова | 2019-10-24

Ако тайно мечтаете да надзърнете в дневника на вашата дъщеря – тийнейджърка и се чудите какви са причините за тъгата в очите й, бързите смени на настроенията, какво стои зад спорадичните актове на съпротива и бунт, на какво се дължи радостта й и неочакваната смяна на настроението, вероятно ще ви бъде интересно да се запознаете с романа на Катерина Добрева, описващ живота и любовните трепети на шестнадесетгодишната Надежда. Наскоро завърнала се от чужбина, девойката ще намери нови приятели, ще преоткрие подкрепата на баща си и ще намери любовта, която ще я преобрази изцяло.

Спомняте ли си как изглеждаше светът, когато бяхте на шестнадесет? Онази пъстра въртележка от впечатления, мисли, решения, чувства, радост, еуфория, болка, отчаяние и отново радост? И колко силна беше болката, но все пак колко бързо зарастваха раните? И любовта... първото увлечение, щастието да се оставиш да бъдеш пленен, да позволиш да бъдеш зависим и подчинен на погледа, на усмивката, на чара на своя любим?Сивият град: Преплитане на реалности - Калина Иванова

Лора Младенова | 2019-10-20

Мисълта за една паралелна реалност, в която животът може да се подреди по твой образ и подобие, е колкото утешителна, толкова и тъжна в своята бленувана божественост. „Сивият град“ е за онези читатели, неуморни пристрастени към желанието да видят всички възможни финали на всички възможни неща, за да изберат онзи, който е правилен за тях, но нещо винаги им убягва. Характерно за антиутопията, грубо скроената не по мярка на героя си действителност на изборите, в които не избираш, силно напомня на ежедневието и плаши именно с това. В „Сивият град“ обаче героите знаят, че при объркване в сюжетите си винаги трябва да изберат десния път. Лесно е да се каже. Отвъд хартията не е толкова просто. Дали? "Къщата с белите фенери и нейните тайни странджански приказки" - Ивелина Петкова

Вяра Иванова | 2019-10-19

Нещо витае във въздуха. Можеш ли да усетиш магията? Искаш ли да се озовеш в един чуден свят на самодиви и змейове? Отвори вратата и влизай…

 Странджа-мистичната планина, обгърната с много тайни и неразкрити загадки.  Легендата разказва, че Странджа е била красива млада жена от знатен род, която се заселила далеч от родния си дом. Обличала се с мъжки дрехи, обичала да язди дълго и да плува в морето. Много кандидати я искали да жена, но тя връщала всички. Един ден се появили голям брой черни хора, предвождани от царя си, с явни намерения да не си тръгват без нея. Тишината били изпълнена с напрежение и положението изглеждало безнадеждно. И в този момент земята се разтресла и надигнала, а морето и реките се разбушували. Когато всичко утихнало, хората видели, че са се появили нови планини, а морето станало мътно и черно. От враждебните хора нямало и следа. Така Странджа останала в планината си, която приела нейното име.

Книгата  „Къщата с белите фенери“  повдига зеленото наметало на Странджа и разкрива един тайнствен свят.  Написана е в магичното село Бродилово. Място, което все още пази легенди за танцуващи самодиви в бели премени и страшни змейове, които крадат най-красивите девойки. В този край магичното се е смесило с реалното толкова отдавна, че е трудно да отделиш едното от другото.
"Нарисувай есента в очите ми" - Ива Георгиева

Мария ВЕСЕЛИНОВА | 2019-10-18

„Нарисувай есента в очите ми” е роман, написан от младо момиче. Усеща се цялата свежест на възприятията, всекидневните открития, които трогват с искреността си, привличат и задържат вниманието ни с богатството на чувствата. Роман – глътка изворна вода в горещ летен ден.

Вълнуващата романтична история тръгва от тийнейджърските години, за да стигне до днешния ден на главната героиня, който ще преобърне съдбата ѝ внезапно като лятна буря. Сюжетът, наситен с динамика и изненади, води по пътеката към отговора на важния, може би най-важния, въпрос в живота ни – за избора. Защото избор правим всеки ден, във всеки момент. А резултатът ни засяга пряко, последиците понякога са толкова болезнени, че обезсмислят делника ни, променят същността ни. Страхуваме се от неочакваната посока, но може би тя ще ни отведе в страната на нашата тайна, съкровена и неизречена мечта, толкова различна от всекидневието ни – уредено, задоволено, пълно, в което като че ли има всичко... но няма най-важното – любов."Орисия" - Стефан Стефанов

Гергана Янкова | 2019-09-16

Четейки първите разкази, си дадох сметка че те са минали границата на фантазното - във всеки имаше я самодива, я русалка, проклятия, магии и...мъдри дядовци, които пушат лула и виждат надълбоко в тъканта и на света, и на човеците. И макар това да не е моят тип сюжет, разказите са разкошни за четене заради наситеният, жив, образен език и разни, уж между другото вметнати детайли, като попът, кръстещ се и ръсещ светена вода с китката здравец, псувайки изпод брадата си, които ме карат да усетя книгата като моя. Като наша си. И които показват дълбоко разбиране на сложната ни иначе народопсихология.

И така безметежно стигнах до "Грамада" и "Слуга на слугите". Толкова различни като тематика и сюжетност, и още по-великолепни от предишните като език и дълбочина. И отново това така рядко срещано вникване в нашите си особености в разбиранията за морал, религия, чест, гордост, дълг. Без излишно сочене с пръст, насаждане на една или друга позиция или гледна точка, и същевременно прекрасно изграждане на герои и характери."Разкази за Добруджа" - Нели Господинова

Ели Михайлова | 2019-09-15

Знаете ли какъв е добруджанският обичай „Пеперуда”? А как се лекува мързел или пък как се правят муски?

На тези и още много други въпроси към вярванията на хората от добруджанския край ще намерите отговорите в сборника „Разкази за Добруджа” от Нели Господинова.

Историите вдъхват нов живот на хората, живели в миналия век – на техния бит и начин на живот. Ще се запознаете  със стари суеверия, традиции и обичаи. Няма да останете и безразлични към няколкото разказа, засягащи сегашния ни живот.

Заедно със стиховете и старите рецепти в сборника, авторката е сътворила архив от спомени за родната си добруджанска земя.
"Аутопсия на една любов" - Виктор Пасков

Иван Богданов | 2019-09-10

Виктор Пасков е роден на 10 септември 1949 година в София. Завършва консерватория в Лайпциг през 1976 година.

Дебютира със стихове в списание „Родна реч“ през 1964 г.

Първата книга на Пасков е „Невръстни убийства“ (1986). Предизвиква шум още с пилотната публикация в сп. „Съвременник“.

Втората, „Балада за Георг Хених“ (1987), печели голямата награда за чуждестранна литература на Салона на книгата в Бордо, Франция и е преведена на много европейски езици. По време на кампанията на БНТ Голямото четене е определена от зрителите на 99 място сред любимите книги.[25]

Печели и наградата „Хеликон“ за нова българска художествена проза с романа „Аутопсия на една любов“ (2005).“Война и мир”, Лев Николаевич Толстой

Лиляна Байлова | 2019-08-30

Прочетох “Война и мир” и се гордея с това. Светът на Толстой, в който безуспешно се бях опитвала да вляза три или четири пъти, вече е и мое владение."Бел Ами" - Ги дьо Мопасан

Олзем Мехмед | 2019-08-30

Дюроа е млад, красив и амбициозен мъж, който от обикновен журналист се издига и заема много висока обществена позиция. Парите и властта са базисните две неща, върху които гради живота си. Обсебен от материализма, става безчувствен и негоден за любов. Жените използва като средство за постигане на целта, без да се замисли за последиците от постъпките си върху женската им гордост и психика. Превърнал се е в същински егоцентрик. Факт е, че никоя жена не успява да събуди любовта му, за да му напомни за смисъла и истинските неща в живота.„Влакът на сираците“ – Кристина Бейкър Клайн

Стамен Стоев | 2019-08-30

Може би всеки смята, че живота не е достатъчно благосклонен към него, но потопявайки се в сюжета разбираш, че нещата са можели да са и по-трудни. Осъзнаваш, че борбата е част от живота, че пътят не е равен и трябва да подбираш какво да носиш със себе си, за да оцелееш. Или просто, за да намериш сили да продължиш. И че всичко, което ти се случва те изгражда като личност. МОМЧЕТО ПОРАСТВА ПРИКЛЮЧЕНИЯ В АФРИКА - Роалд Дал

Елена Бояджиева | 2019-08-30

Матилда, Големият добър великан, Вещицата – бързо се разпознават героите на Роалд Дал – един творец  не по-малко известен и с разказите си с неочакван край. Шпионин, боен пилот, изследовател на историята на шоколада, изобретател в сферата на медицината, Дал се сочи като   Разказвач № 1 в света.

      Лесно се разпознава невероятната му дарба да пресъздава всевъзможни истории и в книгата му „Момчето пораства. Приключения в Африка“Сидхарта - Херман Хесе

Марина Михайлова | 2019-08-30

Аз съм като всеки читател на 21-ви век – преди да започна нещо, каквото и да било, първо го проверявам в интернет пространството дали си струва.Това важи за всичко – хора, книги, дрехи и прочие. Така се лутах известно време в широко популярната фейсбук страница – „Какво четеш...”. Там се доверих на експертното мнение на различни по пол и възраст читатели, които определиха въпросната книга като „живототрансформираща”. Еее, как да устои човек на такова прилагателно – притегателно.  Без много размишления се хвърлям в дебрите на читанка.инфо, където откривам повестта на Херман Хесе – „Сидхарта”. От утрин до здрач с „Гръцко кафе“ и „Сливовиц“ на Катерина Хапсали

Елица Борисова | 2019-08-30

И тази година август ми напомня на гореща, мързелива събота, протягаща се безметежно в застиналото време. В последните му дни обаче вместо да синхронизирам пулса си с бавното туптене на напечения асфалт и да премрежвам поглед в пълен покой, аз изживявам десетки съдби. Романите на Катерина Хапсали – „Сливовиц“ и „Гръцко кафе“ улавят ръцете ми и ме повеждат из криволичещите пътеки на истории, които ми се струват едновременно прости, близки и човешки, и магично-митологични.ПАНОРАМА НА ЕДНО ТЪЖНО ВРЕМЕ

БОРИС ЦВЕТАНОВ | 2019-08-30

Който не е прочел романа на Андрея Илиев "По дирите на Никола Гешев"/С.Монт,2019/никога няма да е съпреживял атмосферата на оная втора половина на септември 1944 ,за която тридесет години се пише банално, непълно и неточно.Този роман не е черно бяло щтрак Марийке години тиражирано от пишман антикомунисти или от още по пишман нищо ново ненаучили ,а старото избледняло от склероза неудачници.

Андрея Илиев поднася широкомащабна многоцветна палитра от събития,лица у съдби, ненатрапчиво проникващи дълбоко в съзнанието и сърцето.Чудният свят на Йовковите „Старопланински легенди“

Радостина Райкова | 2019-08-30

Свят, безкрайно далечен, прашно притихнал, но така привличащо прекрасен... Свят на борба, свят на съдбовен избор, свят, обагрен с алена горчивина, но и с надежда за спасение... Свят, преплел добротата и красотата, тъгата и болката, страданието и смирение, греха и изкуплението, смъртта и вечността... Йовковият свят... Изтъкан от  онази магична приказност, в която се случват чудеса, в която любовта пребъдва и след видимото, и след края на битието. Там, където свободната душа чертае безкрайните пътища на порива, там, където времето спира, омаяно от дивата красота на девойките... Там, където всичко е различно, където добротата лекува, където краят на живота е начало на спасението...