Д. Динков - като творец винаги се колебая между световете

Зорница Раданова

. 1. Кога се роди идеята да издадете тази книга? Някой помогна ли Ви да вземете решението, някой разколеба ли Ви?

 

Искам да започна отговорите си с едно откровение, че като творец аз винаги се колебая - между световете и отделните им измерения... има един много красив екзистенциален израз, който нищо не уточнява, но въвлича в своето вълшебство  представата за живеенето, това е „люлеещият се на върха на планината човек". Дали ми е помогнал някой? Разбира се... Издателство „Либра Скорп" в Бургас и литературното им  обкръжение от изключителни интелектуалци и писатели... Мисля, че около тях назрява нещо ново и все още не дотам избистрено. Самото решение за книга  и участието й в конкурс е лично мое, но до него води дълъг и конструктивен процес на израстване и изкристализиране на идеите, които ще защитава крайният продукт. Идеята за издаването на сборника с разкази „Колобърът" е родена при самия акт на писането, затова не мога и да поставя времеви граници.  

 

2. Колко време отделихте за написването й?

 

Близо осем години... дълъг период, в който преминах през голямо количество тренировка в смисъл на това, че се опитвах да усъвършенствам определен стил и изказ - възможно най-внушителен... надявам се, че е постигнат чрез книгата в определено ниво.

 

3. Героите, които срещаме, имат ли свой прототип в реалния живот?

 

Всъщност цялата книга и всеки неин разказ представляват една огромна метафора... това се случва и с героите в историите, където никой от тях не е случаен. В ядрото на повествуванието има много автобиографични елементи, които си мисля, умело прикрих, за да не се познаят много от вас... Героите са по-скоро статични - те са въведени в един модел, който вече многократно е преживян и предстои неговото повторение... въпрос на смелост и доблест е кой от тях ще съумее да разчупи оковите на онзи морал, който подлежи на преосмисляне...

 

4. Кой е вашият герой тук? В кой образ откривате себе си?

 

Моят герой е всеки герой. Аз съм във всички тях. Както те ми принадлежат, така и авторът им принадлежи - това е свещена фамилия - семейство, подчинено на равновесието... Може би затова и намирам връзка с името на литературната награда „Еквалибриум"... Колобърът, към който изпитвам определени симпатии, е най-противоречивата личност - умишлено го потърсих, но той сам ме намери, своенравен е колобърът. Той е древен духовник, който внедрих в съвременния електронен свят - два далечни полюса... един вид злото винаги е в сянката на кръста... През своето огледало аз успях да видя деформираната духовност на нашия болен свят...

 

5. Какво се случва с тези герои след последната страница?

 

Излизат навън и започват да танцуват „като оздравяващи деца по пясъка. А морето блести в разкривена метална усмивка..."

Ще ги наблюдавам още дълго...

 

6. Трудно ли се подготвя печат на нова книга?

 

Мисля, че в тази трудност се съдържа обаятелният образ на „книжното дете", което започва да търси любов сред читателите. Едно послание към младите автори: „ Тръгнете с любов към словото, за да подхожда и то към вас всеотдайно!"

 

7. Как се работи с редактори, издатели?

 

Работил съм единствено с издателите от „Либра Скорп", инж. Денчо Михов и инж. Петя Станева, които са всеотдайни в своята работа и аз им дължа своята дълбока признателност. Редактор на книгата е Елица Дубарова, невероятен човек и приятел, за нея мога да говоря много и то само с благородна любов към неизмеримата й душевност и ерудираност.  

 

8. Необходима ли е намесата на някой, който да прецени има ли нужда от корекции, промени, редактиране?

 

Абсолютно. Убеден съм, че никога авторът не може сам да обгледа книгата, защото той е в нейната вътрешност, така, както непредубеденият читателски опит на редактор и издател.

 

9. Какво е усещането да издадеш първа книга?

 

Усещането е невероятно и е невъзможно да се опише с две думи, то е комплексен набор от взривяващи се мигове на осмисляне, на радост и безумно щастие... особено в нашето време или по-точно безвремие...

 

10. Да очакваме ли следваща книга?

 

Да. Най-вероятно следващата книга ще бъде поетична и вече съм в края на нейното текстово оформление.

 

11. Какво ще посъветвате младите автори, които искат да направят своя дебют и да издадат книга?

 

Да го направят достойно...2009-05-01 | Прочетена: 1849