Полъх за промяна

Нови български книги


На един клик разстояние от он-лайн бизнеса

Иван Богданов | 2012-05-11


Книгата „На 1 клик разстояние" не е първа книга от този жанр /Жюстин Томс от години издава подобни книги/, но е първа книга писана от автор толкова навътре в нещата, независимо от годините му.

Книгата е написана в разкошен стил - не знам дали това се дължи на автора или на обработките на Христо Блажев, но от една страна е запазена терминологията, от друга страна няма сухи научни формулировки, а една доста увлекателна постройка на изреченията. Бих искал да чета повече подобни книги, има нужда от тях.

Много ми се искаше да задам на представянето един основен въпрос на автора - „Защо е написана тази книга?". Но той се измъкна от отговарянето на въпроси и ме остави лично да се чудя.

Всъщност в тази книга няма да намерите отговори. Това не е учебник  за развитие на он-лайн бизнес, това е „ПътеводителЯТ" /Да нямаш друг Бог освен мен/. В него са посочени /и добре подредени/ много важни теми, развити на страничка-две. Ако искате да започвате он-лайн бизнес ще ви се наложи да изчетете и двата вагона книги, които стоят зад тези кратки наброски. Много добра идея е демо кода на Суперхостинг - като ще започвате бизнес, почнете при нас. За сметка на това рекламата им на гърба на книгата дразни.

Много би ми се искало да прочета повече „Добри практики" - като тази за Тина и обяснението в любов в първия учебен ден, но  няколкото такива са по-скоро маркери за нивата на които е работил автора.

Последните двайсетина странички, в които се описваха родни интернет проекти ме разплакаха от тоталната неадекватност на създателите им. Не знам защо са подбрани точно те, при условия, че все пак в България има някакъв действащ интернет бизнес /не само сателитки за Адсенсе и пране на пари през реклама/, но на този въпрос може да отговори само автора.

Лична препоръка - книгата да не се чете от хора от бранша, че ще им се приреве как нищо не е мръднало от времената на Дира и Гювеча.

Отвратителен предпечат. Вероятно е фирмена политика оформлението да бъде 10 пункта на 14 разредка, но италика тотално не се чете на тази жълта хартия. Възможно е на пряка слънчева светлина да изглежда добре, но единственото време, което имам за четене на хартиени книги е на лампа в леглото. В много статии има оставени по един абзац на последна страница - нещо, което ако не е имало за цел надуване на обем на книгата, е можело да се реши лесно с редактиране и малко екстри в предпечата.

Препоръки: Ако няма да се занимавате с он-лайн бизнес, не купувайте тази книга. Цялата терминология - AdSence, CPM /странно Reach е споменат набързо, но е пропуснат да бъде обяснен/ ще ви натежи и ще си кажете - абе не им е лесна работата на тия. Ако искате да научите неща от кухнята, също няма да ги намерите вътре.

Но ако искате да разберете какво представлява Он-лайн бизнеса - това е един много добър пътеводител /е не е пътеводителЯТ/.

"На 1 клик разстояние", автор Александър Ненов, издателство "Изток Запад" можете да закупите от тук - http://knigazateb.com/knigi/nehudojestveni/biznes/na-1-klik-razstoyanie/


2012-05-11 | Прочетена: 1830