Полъх за промяна

За издаването


Как се ходи при издател. Част първа

Иван Богданов | 2020-01-11


1. Изяснете си какво точно искате.

Времето е скъпо на всички. Уточнете какво очаквате от един издател. Разговори от типа – „Аз тук написах нещичко, бихте ли го издали?“ са безсмислени. Издателствата, особено за финансираните от тях книги, имат програма разработена доста напред във времето, с анализ коя книга в кой сезон и за какви потребители.

 

2. Подгответе се

Не обикаляйте издателствата едно по едно, с надеждата че „все някъде ще ми се усмихне късмета“. Направете проучване на пазара – кои издателства издават български автори в този бранш, какъв обем книги и прочие. Когато се срещнете с издател говорете за себе си – пиша това и това, публикувам там и там, имам сайт, страница, блог с еди колко посетители, еди каква си част от тях биха купили книгата ми и прочие важни данни. Не чакайте издателят сам да прави това проучване. Вероятно няма да го направи, а ще преговаря с познати нему автори.

 

3. Договори

В процеса на издаване на една книга са включени много хора и правата и задълженията им са обяснени точно в подписаните договори. Авторът, колкото и той да има друга представа за себе си, е само една и то не чак толкова голяма част от това. Тръгването на преговори с настройката: „Ама как така ще ви дам романа си предварително, нали ще го издадете и няма да ми платите нищо“ ще доведат само до неуспех. Пробиването на нов български автор е толкова пряко свързано с неговото участие, че никое издателство не би тръгнало да издава романи „на черно“.

Ако се притеснявате за авторските си права, има много начини да ги защитите, най-лесният е една проста нотариална заверка.

 

4. Егото!

В България броят на пишещите е огромен. Много вероятно първата Ви книга изобщо да не става за четене (да не говорим за издаване), а не както си мислите, че ще е поредния бестселър. Проучете внимателно пазара, преди да тръгнете към разговори за издаване. Подгответе се и юридически. Прочетете го този прословут Закон за авторското право и сродните им права. Издателите не са адвокати, учители по творческо писане и какво ли още не. Те са издатели – знаят как от един текст да направят книга и да я продадат. Нямат нито време, нито задължение да Ви учат на А и Б на занаята. Има достатъчно информация в мрежата. А подготвените хора винаги са печелили.


2020-01-11 | Прочетена: 423