Правила за работа на начинаещи писатели /част I/ - Общи правила

Даниела Великова

Общи правила

1. Запитайте се: каква е целта на Вашата работа, защо читателят трябва да я прочете. Едно произведение, дори и без претенции за качество, трябва да решава конкретен проблем, по възможност важен за всички. Книгата трябва да образова. Колкото полезна и интересна информация има в нея, толкова по-интересна е тя за читателя.

2. Четете класици и съвременни автори. Четенето е най-добрата литературна школа. Обръщайте внимание на форма, съдържание, прийоми, които ползват великите автори за постигане на един или друг ефект.

3. Създайте си група за поддръжка - няколко приятели, на които да дадете ръкописа като го завършите. Тези хора трябва да са способни да дават конструктивна критика на произведението. Когато Ви критикуват, не се защитайте. Главната цел е да изслушате забележките, да ги премислите и да решите от каква полза ще са за Вас.

4. Пишете всеки ден. Страница всеки ден - книга за една година. Много автори така се увличат в търсене на материали, че с години не могат да почнат фактически да пишат. Писането може да е паралелно на събиране на информация. Така ще имате стимул да довете нещата до край.

5. Името е много важно. За да избере читателят именно Вашата книга сред общата купчина, заглавието трябва да го “грабне”. Желателно е да отразява жанра на произведението. Докато пишете основния материал, си записвайте интересни фрази, които могат да се ползват за заглавие.

6. Всеки герой трябва да има биография, характер, надежди, страхове, симпатии, омраза. Преди да почнете да пишете книга, нахвърляйте тези неща. Даже и да не ползвате бележките си, те може да Ви помогнат при създаване на образите. И помнете: гениалните произведения съдържат преди всичко много ярки и интересни герои.

7. Не забравяйте да отбелязвате години, дати, часове, време и прочие “фонови” детайли. Проверявайте своята информация. Ако се съмнявате в достоверността й, не гадайте. Грешки в дати и факти са като косъм в супата. Развалят дори най-доброто произведение.

8. Ако не знаете как да продължите, продължавайте. Не се задържайте над фраза, над която сте зациклили. Така губите ценно време. Нахвърляйте основната идея, която искате да кажете и я изглаждайте после по време на редакцията.

9. Записвайте интересни фрази, казани от Ваши познати, чути от предавания по радио, телевизия, прочетени в списания, вестници и книги. Някога може да Ви потрябват. Същото се отнася и за идеи на сюжети. Не изхвърляйте чернови и отпаднали абзаци, които не са влезли в работата. Може след 10 години да ги ползвате.

10. Умението да изхвърли излишното е едно от основните достойнства на опитен писател. Неща за чистене: шеги и удачни фрази, написани не за подръжка на сюжета, а заради самите тях; ненужни части от диалог, които не предлагат емоционално и смислено натрупване на информация; факти и концепции, които не се вписват в сюжета.

Даниела Великова очаква вашите въпроси на neli_grand@abv.bg


2009-04-03 | Прочетена: 3211