Моята надежда, Надежда от Катeрина Добрева

Десислава Игнатова

Библиотека "Съвременни любовни романи"


Ако тайно мечтаете да надзърнете в дневника на вашата дъщеря – тийнейджърка и се чудите какви са причините за тъгата в очите й, бързите смени на настроенията, какво стои зад спорадичните актове на съпротива и бунт, на какво се дължи радостта й и неочакваната смяна на настроението, вероятно ще ви бъде интересно да се запознаете с романа на Катерина Добрева, описващ живота и любовните трепети на шестнадесетгодишната Надежда. Наскоро завърнала се от чужбина, девойката ще намери нови приятели, ще преоткрие подкрепата на баща си и ще намери любовта, която ще я преобрази изцяло.

Спомняте ли си как изглеждаше светът, когато бяхте на шестнадесет? Онази пъстра въртележка от впечатления, мисли, решения, чувства, радост, еуфория, болка, отчаяние и отново радост? И колко силна беше болката, но все пак колко бързо зарастваха раните? И любовта... първото увлечение, щастието да се оставиш да бъдеш пленен, да позволиш да бъдеш зависим и подчинен на погледа, на усмивката, на чара на своя любим?

Макар, че тези щастливи мигове бяха мимолетни, плод на все още детска невинност и наивност, тяхното очарование е онази рамка и котва, към които се връщаме през целия ни живот, по които тъгуваме, когато животът ни превърне в нашата помъдряла и по-сериозна зряла версия.

Точно такава глътка свеж въздух беше за мен романът на Катерина Добрева „Моята надежда – Надежда“. Скромен по обем, едва осемдесет страници, романът поднася малки дози от различни страни на младежкото ежедневие: юношески бунт и противопоставяне, чувството за несигурност, породено от промяна на местоживеенето, запознаване с нови приятели. Всички тези чувства обаче са само фон за централната и всепоглъщаща емоция, породена от първата любов.

Да, в центъра на повествованието са Той и Тя. Събитията преминават през призмата на женската гледна точка. А преживяването е възможно най-автентично, защото ... авторката също е на шестнадесет години, като своята героиня.

Ако си мислите, че няма какво да научите от шестнадесетгодишна писателка, моля не избързвайте. За мен лично беше любопитно да надзърна в ума на съвременна млада жена и да открия, че сърцата на героите са все така чисти, както са били някога и както вероятно ще бъдат винаги на тази възраст, при всяко ново поколение. Сигурна съм, че всеки читател ще намери нещо интересно за себе си, преминавайки през редовете на творбата. Майките и бащите ще могат да опознаят малко по-добре своите дъщери, а младежите ще се докоснат до тайни кътчета в душата на своята любима. При всички случаи ви предстоят щастливи мигове с героинята от романа.

Главното действащо лице, Надежда е шестнадесетгодишна ученичка, която е живяла няколко години в Германия и се връща при баща си в България. Тук тя ще съживи позабравени приятелства, ще създаде нови, ще се опита да се впише в живота в училище. Кои ще бъдат най-големите предизвикателства пред младото момиче и дали ще обикне новия си живот в родината си ще разберем, проследявайки последващите събития.

Имайки предвид младостта на авторката, се надяваме, че Моята надежда – Надежда ще постави началото на серия от бъдещи успешни творби. Въпреки някои малки недостатъци в диалозите и недостатъчното разгръщане на потенциала на героите, историята е сполучливо разказана: сюжетът е интересен, постигнат е добър ритъм на действието, читателят е допуснат до емоционалния свят на героинята.

В историята на литературата младите автори са по-скоро рядкост. Общоприето е, че добрият писател се нуждае от житейски опит, за да постигне дълбочина в творбите си. И все пак, ранното осъзнаване на личната потребност от писане само по себе си може да се окаже предпоставка за талант, който ще очакваме да бъде развиван. Затова желаем на Катерина Добрева да се развива заедно със своите герои, да пресъздава нови реалности и да може след няколко години, подобно на колегата й от Франция Франсоаз Саган, да се събуди една сутрин световноизвестна, като направи своя пробив в света на литературата.


Книгата може да бъде поръчана оттук - knigite.bg/book_new.php?pid=4572019-10-24 | Прочетена: 1331