Полъх за промяна

Културни новини


Победители в VІ Национален литературен конкурс „Хермес" за първа книга

Иван Вълева | 2012-05-16


 

Приключи VІ Национален литературен конкурс „Хермес" за първа книга

 

ИК „Хермес" представя книгите победители!

ОПИТИ ЗА ЛЮБОВ И ЩАСТИЕ

проза

 

от 

 

от Калин Василев

 

 

 

ФАНТАЗМАТОФИЛИЯ

поезия

 

от 

 

от Калин Петров

 

 

 

   За шеста поредна година ИК „Хермес" обявява победителите в станалия вече традиционен Национален литературен конкурс „Хермес" за млади автори. Благодарение на този конкурс българските читатели откриха имената на писатели като ВероникаДенева, Ина Герджикова и много други, чиито книги се радват на сериозен читателски интерес.

 

Тази година  при първоначалния подбор - от 62 постъпили ръкописа на участниците - журито, съставено от утвърдени български писатели, излъчи шест номинации:

Номинациите в категория поезия бяха: „Валсар" - Оник Саркисян, „Фантазматофилия" - Калин Петров, „Пеперудено синьо" - Владислава Генова.

Номинациите в категория проза бяха: „Окоп" - Иван Трифонов, „Опити за любов и щастие" - Калин Василев, „Отломките на времето" - Диана Тодорова.

 

Двата ръкописа, които се пребориха с достойната конкуренция и спечелиха конкурса, са:

 

 

Калин Василев - „Опити за любов и щастие" - победител в категория проза.

Калин Петров- „Фантазматофилия" - победител в категория поезия;

 

 

 

Честито на победителите!

 

 

 

За Калин Василев и книгата „Опити за любов и щастие":

 

Калин Василев е роден през 1985 г. в Кюстендил. Той е магистър по право и носител е на множество литературни награди:

  • ñ Печели конкурсa "Романът на бъдещето"
  • ñ На второ място е в конкурса за кратка проза на LiterNet и eRunsMagazine (2008 г.),
  • ñ Победител е и в конкурса на списание „Едно" за кратка проза (2007 г.),
  • ñ Калин Василев е награден е и от Travel.bg за пътеписите "Момичето от Оушън" (2008 г.) и Manhattan, NY (2010 г.).
  • ñ Получава и почетния медал на Югозападния университет "Неофит Рилски" за високи резултати в литературата.

Негови текстове предстои да бъдат публикувани и в "Алманах на българските писатели и творци 2012 г.".

В продължение на две години работи като репортер и водещ в "Дарик радио".

 

С героите на тази книга може да пътувате до ягодовите полета на Англия, да отпивате кафе в големи чаши и преглъщате бавно и сънено от безплатната закуска на хотела в Манхатън. Да въртите бизнес с рози и да преспите в неизмазана къща в Кито, Еквадор, да къркате с босненци в общежитие в Любляна, където внезапно може да ви втресе от носталгия. Героите са пъстър букет от най-екзотични цветя на човечеството: барман, който заспива на странни места, след като се напие, доставчик на хляб, който става двойник на мутра. Има и юрист, който иска да помогне на хора дори когато законът му пречи, студенти авантюристи, тръгнали на бригада в чужбина. Ако има нещо, което ги обединява, то е, че гонят мечтите си и непрекъснато пътуват, за да открият любовта и щастието си. Авторът има усет към остро сюжетните ситуации и улавя колизиите на съвремието, като разказва историите си с вихрено въображение и свежо чувство за хумор.

 

 

 

За Калин Петров и книгата Фантазматофилия:

 

Калин Петров е роден през 1986 г. във Варна. Завършил е Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов" в Сливен. Студент е в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски".

         Има публикации във вестник „Новият пулс", списанията „Родна реч", „Пламък", „Панорама", в сайтовете „Кръстопът", „Public Republic", „Литературен клуб" и други. Печелил е редица литературни конкурси. Сред последните са: конкурс за превод от новогръцки език, организиран от Софийски университет „Св. Климент Охридски" /2008 г./, Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев" /2010 г./.

 

Макар и малко странни на пръв поглед, стиховете на Калин Петров представят една естетическа платформа. Авторът има какво да ни каже и знае как да го каже, без да повтаря познати поетики и стилове.

Калин изпробва читателската способност да се асоциират реалните и изфантазираните неща. Той си служи с приказни, но и с научни понятия, съчетавайки ги чрез хипербола и алюзия. Калин ни прави подарък, „черпи ни" с някакво странно поетическо питие, смесва елементи от авангардната техника и бабешкото суеверие. Стиховете му обръщат нормалните представи за света, изследват ги скептично, иронично и ги сглобяват по някакъв чудат начин.


2012-05-16 | Прочетена: 1484