Румяна Симова - варненска чаровница от Нова Зеландия

Камелия Иванова

1. Кои три неща, ама само три и може и да не са материални, си взе от България, като заминаваше?

Когато тръгвах от България, си взех Румен, Георги и Биляна и парцали. И речници. Взех си всичко, без което не бих могла да оцелея на онзи етап от живота ми. Семейството ми, дрехи, с които да прикрия беззащитното си тяло-душа, когато тръгвам към Голготата си и речници, че тогава още нямаше толкова изчерпателни он-лайн такива.

 

2. Ако ти се наложи на някой в Нова Зеландия, а сигурно ти се налага, в три изречения да му опишеш България, какво му казваш?

Пред новозеландците описвам България така - най-красивото слънчево късче от планетата. Нова Зеландия с горещо лято, люта зима и надупчен асфалт.

 

3. А кои са трите изречения, с които би описала Нова Зеландия?

Стерилизирана България - без аромати и с истински палми на места. Избегнати са и нужниците (онези тоалетни с дупките). Красота, спокойствие и много тъга.

 

4. С три изречения - как би описала българите?

Българите са есенцията на всички народи. Светът ще изчезне, когато се изгуби българският ген. Ние сме генетичният фонд на човеците и самите ние не го осъзнаваме.

 

5. А новозеландците?

Новозеландците са за мен единица мярка за етническа толерантност и изобщо за толерантност. Няма друга такава нация на планетата. В момента, в който усетят, че някой (без значение кой) иска да смачка нечие достойнство - новозеландците се надигат като един и го възпират. Намират начин.

 

6. Кои три неща би си взела от Нова Зеландия, ако решиш да се върнеш за постоянно в България?

Ще побера в сърцето си всичко от Нова Зеландия. Нищо няма да зарежа, моето сърце е широко. Побира я. Тук преживях най-тъжните години в живота си, тук работих най-усилено в живота си, тук научих всичко за себе си. Това е родината на моето осъзнаване. Ще я взема цялата.

 

и последно

 

7. Какъв е твоят завет към децата ти?

Заветът към децата ми е да бъдат себе си и да не коленичат пред никого. Също така бих ги посъветвала да намерят в себе си, в душата си, онази част, която съдържа поезия и да си я използват за фон на всичко останало.2013-05-20 | Прочетена: 2636