Константин Дилянов - фантастиката ни развързва ръцете при писането

Иван Богданов


1. Кое отключи творческия дух във Вас? Спомняте ли си първите си творби?

Като ученик имах някакви епизодични проблясъци на писане. Едно мое съчинение, комбинация от фантастика и история, стигна до националния радио ефир. След това като студент имах няколко идеи, но нито една не успях да завърша и дълго време след това не се бях занимавал с писане. Докато наскоро не се вдъхнових от една идея, която успешно завърших под формата на роман. След това написах още няколко разказа.

 

2. Кои са темите във Вашето творчество? В кои жанрове пишете?

Пиша в стил фентъзи/фантастика. Понякога добавям елементи на мистика. Всеки път се опитвам да разкажа някаква история – понякога смешна, понякога с неочакван край, понякога искам да покажа как един човек може да се промени под влиянието на някакви условия или хора.

 

3. Какво Ви се иска да бяхте знаели, когато започвахте да пишете? Има ли нещо, което никой не Ви казва в началото?

Започнах да пиша без ясна сметка какво следва след това. А то се оказа доста важно и трудно – в някои отношения дори по-сложно от самото писане. 

 

4. Има ли пресечни точки между творчеството и живота?

При мен има. Аз пиша за неща, които макар и измислени, все пак са свързани с живота на хората, с чувствата им, с желанията им. Фантастиката и фентъзито позволяват човек да не се съобразява докрай със законите, които ни заобикалят и така могат да се покажат повече неща, да се изобразят по-наситени характери и събития.

 

5. Талант или труд? Къде се крие разковничето?

Може би повече труд. Талантът е нужен за началния тласък, за идеята, за желанието да напишеш нещо. Но трудът е нужен, за да довършиш започнатото, да си търпелив, когато стигнеш до трудните моменти и ти трябва търпение да продължиш. Без трудолюбивото, бавно и постоянно писане няма как да се стигне до края на един роман.

 

6. Кое е най-важното нещо, на което писането Ви научи?

На систематичност и подреденост. Да можеш да опишеш ясно какво ти е в главата и сърцето, така че и някой друг да може да го разбере по същия начин.

 

7. Използвали ли сте някога изкуството като тайна комуникация с музата си?

По-скоро не. 

 

8. Какво Ви мотивира да издадете първата си книга?

Желанието да завърша това, което съм започнал. Вярата, че има какво да кажа и то ще бъде полезно и интересно на читателите.

 

9. Каква според Вас е мисията Ви като автор?

Да търся нови неща всеки ден и да ги представям на читателите.

 

10.  С какво се занимавате извън писането – професия, хоби?

Професионално се занимавам с маркетинг. Също така съм инженер. Много обичам да следя новостите по света, да чета, да уча. Спорт, музика, литература, пътувания са само част от страстите ми. Иновации, дигитални технологии, роботика, изкуствен интелект, виртуална реалност през свободното ми време.

 

Константин Дилянов е роден в Северозападна България преди 45 години, а понастоящем живее в София. Увлича се от различни литературни жанрове – основно фентъзи, научна фантастика, криминални и приключенски. Творческите му опити започват в ученическите му години с отличено и прочетено съчинение по БНР. Следва дълга пауза докато преди години страстта му се разпалва отново и написва роман в стил фентъзи, фантастика и мистика. Автор е също така на няколко разказа с научно фантастична насоченост. По образование е машинен инженер и маркетолог. Познанията и опита му, съчетани с хобитата в областта на технологиите и иновациите му дава неизчерпаеми идеи и вдъхновения за това, което твори.2021-03-03 | Прочетена: 180