Мирослава Скарлату - историите, които ни разказват светът и природата

Иван Богданов


1. Кое отключи творческия дух във Вас? Спомняте ли си първите си творби?

Записах се на курс по творческо писане в Солун преди около пет години. До тогава не се бях осмелявала да напиша нещо свое, но пък за сметка на това много четях. Оказа се, че творбите ми много се харесват. Някои от разказите ми влязоха в сборници разкази. Така започнах да се увличам и установих, че писането ми носи удоволствие и ме разтоварва.  И така, след като завърших курса продължих да пиша.  Приятно ми е да си спомня и първите си творби. Бяха кратки разкази.

 

2. Кои са темите във Вашето творчество? В кои жанрове пишете?

Много ми харесват детските приказки и истории. Невинността и креативният детски свят много ме привличат. Затова преведох приказки за деца, но и започнах да пиша приказки за деца. Но най-много ми харесват историите, които ни разказват светът и природата около нас. Те крият невероятни тайни и се чувствам истински щастлива, когато успея да уловя някоя от тях и я опиша на белия лист. Често тези истории са тъжни, понякога смешни, страшни или странни. 

 

3. Какво Ви се иска да бяхте знаели, когато започвахте да пишете? Има ли нещо, което никой не Ви казва в началото?

Не предполагах, че писането също е и работа, която изисква доста време, труд и постояннство.

 

4. Има ли пресечни точки между творчеството и живота? 

Разбира се, често пиша творби по истински случаи. 

 

5. Талант или труд? Къде се крие разковничето? 

Разковничето е, че и таланта и труда са необходими. Ако имаш талант, но не твориш и не се трудиш, то той ще остане незабелязан като нешлифован диамант. Трудът дава тласък на таланта и спомага за неговото проявление. Ако пък липсва талант, то нещата пак може да се получат, но ще липсва това вълшебство, което прави творбите забележими и неповторими.

 

6. Кое е най-важното нещо, на което писането Ви научи? 

Словото е силно оръжие, с което можем да представяме наши идеи, знание, нашето послание към хората. Гърците казват "Всяка дума е молитва"», така че словото трябва правилно и разумно да се използва и предава на останалите хора и в писмения си вид. Използвали ли сте някога изкуството като тайна комуникация с музата си? Писането ми дава възможност да контактувам с творческата си муза, която само това ѝ чака, грабва ме и заедно пресъздаваме нови образи, ситуации, даже цели светове.

 

8. Какво Ви мотивира да издадете първата си книга? 

Все още нямам издадена книга със собствени произведения. Книгата, с която в момента се свързвам е "Гръцки народни приказки" на издателска къща Труд, за която подбрах и преведох най-хубавите гръцки народни приказки.

 

9. Каква според Вас е мисията Ви като автор? 

Бих искала с моите произведения да откъсна читателя от скучното ежедневие, да успее да види живота през друга призма, да научи нови полезни и интересни неща, но и да се позабавлява.

 

10. С какво се занимавате извън писането – професия, хоби? 

По професия съм преподавател по икономика. Харесвам професията си и работата с млади хора. Занимавам се също и с преводи основно от и на гръцки език. Харесвам здравословния начин на живот за това се старая често да спортувам. Понякога отделям време и за хобитата си четене, пътешествия, рисуване.

 

Преди няколко години музата ме посети, както се казва в една песен и почувствах желание да пиша. Харесва ми фантазията, невинността и поуките на детските приказки, за това събрах и преведох най-добрите гръцки народни приказки и се появи книгата "Γръцки народни приказки" за деца от 1 до 101 години, а след това започнах да пиша приказки за деца. Но най-много ми харесват историите които ни разказват светът и природата около нас. Те крият невероятни тайни и се чувствам истински щастлива, когато успея да уловя някоя от тях и я опиша на белия лист. Понякога тези истории са тъжни, понякога смешни или странни. С много любов ги украсявам с фантазия, мистика, приключенски дух.

Бих искала с моите разкази да откъсна читателя от скучното ежедневие, да успее да види живота през друга призма и да се позабавлява. Ще се радвам да ме последвате в това тайнствено литературно пътешествие!

 

 


2021-03-05 | Прочетена: 226