Хиляди въпросителни, които водят героите до сложни ситуации и трудни избори

Божидарка Божинова

„Хиляди въпросителни“ е втората издадена книга на Галя Вълева. Вярна на името си, авторката сякаш ни гали с думите си, рисува затрогващи човешки съдби и оставя дълбоки следи в душите ни. Въпросите за причините, посоката и смисъла са движещата сила за нейната неукротима и жадна мисъл. Авторката неизменно търси отговори на въпросите: „Как? Защо? Кога? Накъде?“. Неспокойният ѝ дух плува в морето на живота и намира пристан едва когато получи желаните отговори.

В своята книга Галя Вълева разказва седем истории за обикновени, но интересни хора, които търсят правилните житейски решения. Само седем разказа, а хиляди въпросителни, които водят героите до сложни ситуации и трудни избори. Дали решенията им са правилни или не – това животът ще го покаже с времето. Но героите винаги остават верни на себе си, на принципите и на сърцата си. А на нас, читателите, ни остава удоволствието да се потопим в завладяващите думи на авторката и да съпреживеем съмненията и емоциите на героите. Вероятно всеки от нас след прочита на тази книга на свой ред ще си зададе много въпроси, ще се запита дали е постъпил правилно или дали е избрал вярната посока. Защото истината се открива с търсене и размисъл, а духът намира свобода едва когато верните отговори са в мислите ни и душата е намерила покой.

Светът е безкраен океан от емоции, случки, ситуации и личности. Понякога съдбата е жестока и ни поднася горчиви уроци. Има неочаквани и тежки болести, които ни хвърлят в бездната на гнева и отчаянието. Има пропуснати шансове и провалени връзки, които ни разделят от най-близките ни и любими същества. Има изгубени приятелства, които ни учат на човечност и духовна щедрост. А всичко, което е изживяно и е останало в миналото, ни помага да вървим напред и да опознаем самите себе си. Търсейки смисъла, ние откриваме вярата и надеждата. Търсейки правилната посока, ние намираме любовта. Онази дълбока и опрощаваща, искрена и неподправена любов, която ни помага да живеем и да бъдем хора. Която ни събира с близките ни хора и ни дава опора. Много малко ни е нужно, за да бъдем щастливи и да намерим покой. Както казва авторката в разказа „Гняв“: „Две ръце му трябват на човек, една блага дума и две грейнали очи, за да си възвърне вярата и да открие смисъла да се бори и да живее.“

Галя Вълева е включила в книгата си и няколко стихотворения, които допълват представата за нейната търсеща творческа натура. Както и в разказите си, авторката пише за любовта, за вечността, за миналото и за вярата. Тя рисува с рими картини от непокорната си душа и неспокойната си мисъл. Според нея само когато душата и мисълта са събрани в едно цяло, могат истински да опознаят и да покорят света. Едноименното стихотворение „Хиляди въпросителни“ е красив финал на тази увлекателна книга.

Галя Вълева вярва в любовта и в доброто. В разказа „Срещи с доброто“ тя пише: „Независимо къде го срещаме – дали в усмивка, или в жест, дали в дума, или в една протегната ръка, аз знам – него, Доброто, го има. То живее сред нас. Усмихва ни се срамежливо в огледалото или ни помахва с ръка от ъгъла… Щастлив е всеки, който има очи да го види, сърце да го усети и смелостта, и силата да го предаде нататък!“.

Затова не спирайте да мечтаете, да търсите, да си задавате въпроси и да вярвате! Вярвайте в себе си, вярвайте в любовта и в доброто и те сами ще дойдат при вас. Бъдете съпричастни и щедри към хората, раздавайте се и обичайте! Светът е голям и е пълен с неподозирани възможности. Една от тях е възможността да прочетете тази книга. Тя ще ви помогне да съпреживеете много истински човешки съдби и да си зададете хиляди въпроси, защото любовта е една, но има хиляди лица и измерения.

Приятно четене!

 2021-04-15 | Прочетена: 207