Книгоиздаване за начинаещи: Телета и салами

Иван Богданов

Книгоиздаването е удивително прост процес, който обаче е съставен от множество подпроцеси извършвани от различни хора. Основните проблеми в него идват от представите на участниците, че тяхната част е най-важната.

Ще се постарая с няколко думи да изясня простотата на процеса. Той накратко може да се раздели на две основни части - отглеждане на телета и правенето им на салами.

И двете части изискват доста  подготовка, ресурси, знания и не на последно място - усилна работа.

В най-общия случай проблемите идват от следното. Авторът води телета и си мисли, че щом ги е отгледал, задължително трябва да му ги купят, защото... той какво да ги прави. От друга страна в магазина купуват салами, не телета и издателят се хваща за главата, защото първо за саламите дето може да продаде е договорил телета, второ тия телета не ги знае какви са, става ли им местото, дали авторът догодина пак ще гледа телета или ще реши, че е много сложна работа и ще гледа патици и прочие...

Останалото е ясно и няма нужда за пореден път да обяснявам до болка познати неща.

Най-общо категориите автори са три.

Едните са професионалисти: Цяла година отглеждат телета. Избират е внимателно породата, проучват какво месо точно се търси и от какъв тип, хранят ги е с подбрани смески, пасат ги свободно по поляните и изобщо  си вършат много добре работата и есента имат стадо чудесни телета, с червеникъв косъм, с завити рога и всички необходими белези. За тия автори /мога да ги изброя поименно/, се бият всички издатели. Тях можете да ги видите по всички медии, да промотират яко саламите направени от техните телета.

Другата група правят салами от „контролиран регион". Телета им пасат само на известни поляни, всички в района ги познават и те лесно си продават саламите на тях. Повечето ползват издателите само като фабрика и технология за производство на салами и сами си поемат и маркетинга и разпространението.

За жалост най-голяма е третата група автори. Тя е отгледала телета, в повечето случаи случайно, защото и се правело, без да спазва всякакви технологии, без да има идея какво точно гледа и кой ще го търси това месо...

Но  всички са убедени, че щом ги има тези телета, задължително някой трябва да вложи пари в тях и да ги направи на салами!
„Имам едни телета тук... искам да станат на салами, но не ми се плаща за това и не ми се занимава с останалото..."2013-01-03 | Прочетена: 2744