Грешки при издаване на книга

Весислава Савова /rarebird/

Има нещо, свързано с издаването на книга, което изкарва наяве най-доброто и съответно - най-лошото в хората. Като писатели, ние поставяме себе си в много неизгодно положение, всеки път, когато пишем. Съществува страх от писане и от това дали няма да останем с наша публикувана, но невъзможна за продаване книга. Издателският бизнес е наистина капризна индустрия.

Донякъде, това има нещо общо с писането на блогове и подобни начини за публикации в интернет, но както казва Колин Мърсът, „Винаги има вероятност да срещнете хора, които харесват, обичат, но и мразят вашите писания. Все пак, като писатели, ние искаме да бъдем обичани и да имаме добри продажби в литературния свят. Всичко, което искаме е най-добре продаваната книга, име в издателския бизнес - с други думи, да станем звезди."

Издаването на книга, следователно, е цел, но има една голяма грешка, която много хора допускат, когато планират да издават. Вероятно това е разликата между публикуван автор и това да не станеш такъв.

Тази грешка? Популяризиране.

Да не популяризирате книгата и себе си достатъчно: Това е голяма, но и обща за новите автори грешка. Понякога изглежда толкова лесно и винаги изглежда, че има човек, който ще напише коментар: „Аз издадох книга (включва името на книгата) и едва я популяризирах, но имам много купувачи на тази книга (включва името на книгата)." Това, което повечето читатели не разбират е „номера", който писателят използва за да подпомогне продажбата на неговата или нейната издадена книга. Такива автори слагат коментар в нечий блок, който не изглежда като спам, защото няма линк към книгата. Те могат да сложат този коментар дори, когато вие сте публикували статия за маркетинг или издаване. Те често оставят линк за обратна връзка чрез тяхното име от блога, съответно - уебсайта им. Някой, някъде ще кликне върху това име и ще потърси книгата. В това няма никакво съмнение - те популяризират книгите си, но не публично. За съжаление, повечето читатели няма да забележат, че в този вид коментари има популяризиране на книга. Писателите може да имат блог или уебсайт, където популяризират книгите си. Това оставя усещането, че те казват „Аз не правя маркетинг или промоция, но книгата ми се продава." Това оставя впечатление, че хората, които популяризират книгата си, нямат нужда да правят това, но всъщност истината е точно противоположна - те популяризират книгата си, но не в буквалния смисъл на маркетинг. Ето как, те постигат ефекта „домино". Хората, които виждат някаква поредица, ще искат да прочетат останалото.

Повечето автори популяризират своята книга и вие също се нуждаете да направите това, особено ако книгата ви не се продава добре. До тук, да обобщим - ако сте стигнали до нивото, в което вашият блог или уебсайт се чете достатъчно и вие сте накарали своите читатели да се връщат към него отново и отново, то вие сте постигнали успех.

 

Какво можете да направите за да популяризирате книгата си повече и по-добре: Недостатъчното популяризиране е убиецът на новите писатели и „недостатъчно" може да означава, че докато имате страхотни последователи на вашия уебсайт или блог, има вероятност да не е достатъчно, за да превърнете в продавани новопубликуваните си книги. Издателите очакват успех, но те очакват и продажби.

Има простичък начин, който да ви помогне. Отидете във вашия блог и напишете добър, предварително обмислен коментар, напишете името и блога си и споменете Вашата книга. Със сигурност ще свърши работа. Макар и да не работи всеки път по един и същи начин, това е едно добро начало.

Другият начин е да бъдете гост-блогър. В един добре написан коментар, можете да споделите опита си като писател и публикуван автор. По този начин не само привличате читатели към блога, който сте посетили, но и слагате линк към своя болг, където можете да рекламирате книгата си. Не забравяйте  да благодарите за това, че сте били приютени от собственика на блога, на който сте гостували. По този начин получавате привилегията да направите по-добър трафик към своя блог. Смисълът на всичко това е, че книгата няма да се продава сама.

Грешката на прекаленото промотиране на една книга: да, има такова нещо, като прекаленото промотиране. Това са хората, които винаги имат в чантата си няколко екземпляра от книгата си и не могат да проведат елементарен разговор, без да споменат книгата си поне веднъж. Проблемът тук е, че хората се отегчават от едностранчив разговор и, съвсем честно, думата „амбулантен търговец" се натрапва в съзнанието съвсем неволно. Така, те се чувстват вече купувачи, а не публика и нещо повече - средство за добиване на пари, а не личности. В такъв случай, грешката би била фатална.

Представянето на книга е фино изкуство. Всички писатели се нуждаят от представяне, но понякога твърде много представяния могат да имат обратен ефект. Когато вашите приятели си намерят друга работа за вършене, вместо да ви слушат, спрете да предлагате книгата си - отишли сте твърде далеч.

Как можете да промотирате, бе да прекалите: бъдете част от нещо, когато отивате в нечий блог, отидете там, за да четете и коментирате, но не преднамерено да рекламирате книгата си. Всеки има нещо за казване. Уважете това тяхно право и вашето също ще бъде уважено.

Добро начало е подходящата грижа и култивиране на блога Ви, като окуражавате първо връзката с читателите си и бъдете искрен и открит. Хората са умни, много умни. Те искат да намерят нещо специално за тях. Ако Вашата книга е това нещо, няма как да не я забележат. Не вярвате ли? В един вестник споменават нещо, наречено „хормон на четенето" - когато четете, вие влизате в книгата и се нуждаете да споделите с другите това, което сте видели там. Читателите ще свършат тази работа за Вас, ако харесат това, което сте направили. И така, ако вие сте отчаяни от ниската продажба на книгата си, можете да вините себе си за това, че не сте култивирали връзката със своите читатели. Не всичко е загубено, обаче. Попитайте Вашата публика за книгата Ви - какво означава тя за тях. Оценявайте всеки отговор, без значение дали е добър или лош и намерете красотата в малкото. Една книга може да бъде успешна дотолкова, доколкото има връзка със своите читатели.

Успех в усилията ви да публикувате. Скоро ще видите успеха на книгите си в издателската индустрия.

 2010-02-06 | Прочетена: 3327