Полъх за промяна

Нови български книги


"Нежна е нощта" - Ф. Скот. Фицджералд

Иван Богданов | 2019-09-24


Днес (24.09.1896) е роден Ф. Скот Фицджералд. Не знам защо всички го свързват само с "Великият Гетсби". Истинската му книга е 'Нежна е нощта".

Тази книга навремето ми струваше един невзет изпит, защото по време на сесията четох Фицджералд, а не каквото трябваше. Успях да я прехвърля (за пореден път) на таблета, докато пътувах из страната.

Това не е роман, който може да бъде разбран от жени. Затова, когато жена му прави рецензия, винаги се забива за силата на парите и прочие. Истината е друга. Това е роман за един жертвал се мъж. Мъж, направил всичко, за да подкрепи любимата си жена, да ѝ помогне да изгази коварните пясъци в живота си.

И да, финалът е предвидим. Когато тя позакрепва,той вече не и е нужен. Още по-лошо - той ѝ напомня за онова болно минало, което тя би искала да забрави и като за начало смята да забрави него.

Той беше с нея през всичките ѝ пристъпи и проблеми. А тя го заряза веднага. А някъде, по книгите, говорят за брака, като за взаимно подкрепящи се хора. Фицджералд е писал по лични мотиви. Жена му, Зелда, го е тормозела по подобен начин.

Всъщност не се учудвам, че книгата не е приета положително при издаването си.


2019-09-24 | Прочетена: 406