Пловдивски поети - Екатерина Костова

Иван Богданов

През години издадохме много поети от Пловдив.

В навечерието на премиерата на Петя Лалбонова - носителка на Национална литературна награда "Бианка Габровска" Ви представяме поредица от интервюта, с автори чиито книги сме финансирали.

Започваме с Екатерина Костова - чаровната водеща от БНР!

  1. Екатерина, ти си известна като една от най-чаровните водещи в БНР — Радио Пловдив, но аз знам че си сменила много професии, места и мечти. Представи се на хората. Коя е Екатерина Костова?

Ако знаех точния отговор на този въпрос, вероятно нямаше вече да пиша. Но в продължение на търсенето му, ще ти кажа неоспоримите факти. Близнак съм по зодия. Писател по душа. Майка по призвание. Журналист по професия. И ако под смяна на много професии имаш предвид, че съм работила във всички жанрове на журналистиката - от вестникарска през телевизионна, онлайн и радио – да, вярно е, че съм имала много професии. На тях гледам като надграждане и истинско богатство. Всичко останало, с което съм се опитвала да се занимавам, е само допълнение към първата ми, голяма и трайна професионална любов. Колкото до местата и мечтите – първите са свързани с естественото ми любопитство. Вторите – с трансформацията им до реални цели. Това съм аз сега. Превалила хълма на 50-те и по-щастлива да се откривам от всякога.  

  1. Преди да издадеш стихосбирката си „Думите ме носят“ ти имаш две книги с проза. Дали само наградата от конкурса „По стъпките на лятото“ те накара да подготвиш стихосбирка или ти вече беше готова за това?

Писала съм поезия в ученическите години. Но никога повече от прозата. Конкурсът „По стъпките на лятото“ съвпадна с период, в който имах нужда от експресията на кратката форма. И защото ми хареса заглавието на състезанието, не се колебах дълго да избера с какво да участвам. Ако не бях сред спечелилите първа награда, вероятно първата ми стихосбирка щеше да се забави във времето. Не зная и дали щеше да съдържа точно тези стихове. Но мисля, че всяка книга се ражда в точното за нея време и всичко, което преживяваме около нея – от причината да я започнем до последната точка – е имало смисъл.

  1. Какво се случи между двете ти стихосбирки? Всички отбелязаха, че си станала по-красива, но има нещо различно в очите ти. Ти ходи до Испания, върна се, върна се и към старата си професия…

Живот. Той продължава да се случва между всяка една от книгите ми. Докато затварям между кориците им своето въображение, ден след ден пиша с действията си личната си история. И да, тя се отразява в очите. Може би всяка година с още малко тъга. Но пък и с увереност, че съм разбрала още малко за себе си.    

  1. Защо се реши да издадеш „Обрат-но в себе си“ (много добра игра с думи в заглавието). И коя непозната страна от себе си разкриваш в нея?

Дълго носех съдържанието на тази книга в себе си. Стихотворение по стихотворение. На третата година реших, че е време да ги подредя и да ги споделя с читатели. „ОБРАТ-но в себе си“ излезе в месеца, в който 5 години по-рано заминах за Испания. Там писах по-голямата част от стихотворенията в книгата. Също като мен, тогава те търсеха отговори на много въпроси, които няма как да си зададеш, ако не се почувстваш изгубен. Кой съм аз? Къде е моят дом? Защо тръгнах? Ще се върна ли? Отговорите, които търсех в срещите ми със самата мен, ме накараха да се видя от съвсем друга гледна точка. Така научих, че мога да живея без товара на егото си. Да се уча от деца. Да уча деца. Осъзнах, че мога да говоря на един език с някого, но да не се разбирам с него. И обратното. Че не размерът, а разстоянието има значение. И че най-мамещият хоризонт е този, който е в мен самата.

  1. Къде може да се намери тази книга? 

Книгата е под знака на ИК „Жанет 45“. Разпространява се в книжарниците и в онлайн платформите за книги. Стига само да се напише заглавието ѝ, и книгата се появява в много от тях с прекрасната корица на младата художничка Неда Ангелова, видяла в стиховете ми прозореца към света вътре в мен. Бих се радвала, ако повече хора я пожелаят в библиотеката си. Бих била щастлива, ако дори само един българин далече от близките си, усети чрез книгата ми импулс да се върне.

  1. Последен въпрос, тъй като интервютата са до известна степен един спомен за Бианка: Какъв човек беше за теб Бианка Габровска? Сподели общ спомен с нея.

Не познавам Бианка Габровска. Може да звучи странно, защото сме от един град. Но Пловдив понякога не среща хората, вероятно за да им остави време да узреят за среща някъде другаде. Сега прочетох някои от стиховете ѝ и си мисля, че ако ние не сме имали шанса да общуваме на живо, може би някои читатели и на нейните, и на моите стихове, на друго ниво ни срещат чрез римите ни.


Екатерина Костова e родена и живее в Пловдив. По образование e филолог, а по професия – журналист. Автор е на 3 прозаични книги: „Платното на Пенелопа" (1994 г. с преиздание 2019 г). „Писма под възглавницата“ (2014 г.) и „Свети Никола от Залива на подковата“ (2016 г.). Първата ѝ поетична книга е „Думите ме носят“ (2017 г.). “ОБРАТ-но в себе си“ е втората ѝ стихосбирка. Излиза под знака на ИК „Жанет 45“ с редактор Йордан Велчев и художник на корицата Неда Ангелова. Печелила е литературни конкурси за проза и поезия. Нейни творби са публикувани във вестници, списания, онлайн издания за литература и международни литературни платформи. Член е на „Дружество на пловдивските писатели“ и Movimiento Poetas del Mundo.


2022-02-22 | Прочетена: 421