Малки случки

Рая Вид


Малки случки

Радка Видьова /Рая Вид/

ISBN 978-619-154-388-5

 

УВОД

 

Бях някъде на 12-13 години, когато взех от библиотеката книгата „От две до пет“. Авторът беше руски и се казваше Корней Чуковски. Тогава много се смях, защото случките бяха кратки, но децата бяха остроумни и с неочаквани разсъждения и заключения. Две неща от написаното в тази книга все още помня и ще ги споделя тук.

 

1. Едно момченце опитало чесън за първи път и казало: „Бабо, да знаеш само как се насаламих“. Миличкото! Преди няколко дни било яло салам, в който имало чесън.

2. Петгодишно момиче попитало: „Бабо, какво е това нещо Рай?“ Бабата се чудила как да обясни и накрая казала: „Раят е такова нещо, в което има ябълки, круши, сливи…“ „Аха, разбрах! - прекъснало я детето. - Раят е компот!“ 

В книгата „Малки случки“ се опитах да споделя своя опит с деца, които познавах - мои близки, случайно срещнати и такива, с които прекарвах по няколко часа на ден като детегледачка. Случките са за малки и за големи момиченца и момченца, както и за татковци, майки, баби и дядовци. Сама се уверих, че децата са и умни, и изобретателни, и наивни, и чисти, и откровени, и усмихнати, и забавни, и тъжни, и ядосани и невероятни и… Често в очите им има такова слънчице, че могат да залеят със смях целия свят или такива огромни облаци, че могат да удавят всичко с една сълза. Аз пък се вглеждах в тях и се опитвах да ги разбера.

Приятно четене!

                                                                  Рая Вид2020-06-03 | Прочетена: 553